Zalaegerszegi Csuti Antal Hydrocomp Sport Klub

Ha május, akkor Zalakaros

Hármas holtverseny az élen a XXVIII. Zalakarosi SakkfesztiválonValaki szóljon már a FIDE elnökének, Iljumzsinovnak, hogy ne legyen ennyire zsúfolt a versenynaptár! Mégiscsak túlzás, hogy a Mitropa Kupa, a spliti nagymesterverseny, a First Saturday-verseny és a hagyományos zalakarosi sakkfesztivál szinte napra pontosan egy időre estek idén. Az "időzavar", vagyis az a tény, hogy a nemzetközi és a hazai versenynaptár ennyi sok sakkeseményt foglal magába sokszor ahhoz vezet, hogy a szegény játékos utazik egyik versenyről a másikra és az igazi, komoly szakmai munkára, a felkészülésre alig marad ideje, ereje. Egy biztos - tudni kell szelektálni, bizonyos versenyeket hagyni kell, de ugyanakkor vannak nagyon rangos, fontos rendezvények, amelyeken bűn lenne nem részt venni. Nos, ilyen "kötelező" verseny a zalakarosi torna, amelyet idén már a 28. alkalommal rendeztek meg. A május 8. és 16. között megrendezett openen az idén 7 nagymester (Cao Sang, Grószpéter Attila,Czebe Attila, Horváth Péter, Romanyisin Oleg, Megvegy Zoltán és Horváth Ádám) állt rajthoz, ezen kívül számos címviselő szállt harcba a 61 résztvevős A-csoportban a helyezésekért, díjakért. A hazai szinten szuperopennek számító tornát - hármas holtversenyben - Cao Sang nyerte meg 9-ből 6,5 ponttal. A vietnami származású magyar fiatalember 4 játszmát nyert, emellett öt döntetlent szerzett. De ugyanezt elmondhatjuk holtversenyes társaira, Pap Gyulára, illetve Nguyen Huynh Minh Huyra is. Viszont Cao Sang Bucholz-értékelése a kezdetektől fogva a legjobb volt a versenyen, vagyis ő játszott a  legerősebb mezőnyben, így elsőségét megérdemelten szerezte meg. Általánosságban elmondható, hogy az élcsoport tagjai eléggé tisztelték egymást és viszonylag sok volt a döntetlen. Összességében a zalakarosi verseny is azt bizonyította, hogy a sakksport a fiataloké, az utóbbi időben egyre jobban játszó Pap Gyula mellett Gonda László, Bokros Albert, Csiszár Csaba, Mészáros Tamás, Szabó Krisztián, Bánusz Tamás is az élcsoport tagjai voltak. A tapasztalt Romanyisin csak a 15. helyet tudta megszerezni. Komoly felkészülési verseny volt ez a Maróczy Géza Központi Sakkiskola fiataljai számára.  Köszönet érte a főszervezőnek, Horváth Tamás ugyanis nagy kedvezménnyel várta az MGKSI-seket a Zala megyei üdülővárosba.

Közülük a legmagasabb helyezést Juhász Kristóf érte el (9-ből 5 ponttal és ezért a teljesítményért a legjobb 20 év alatti nem díjas versenyző különdíját is megkapta), ám a legnagyobb szakmai sikert mégis Kovács Lajos érte el, 2304-es élőpont-teljesítménnyel. Fehér Ádám, Tésik Csaba lényegében az elvárást hozták, a nemzetközi mesteri normával (sőt, annak túlteljesítésével)  is büszkélkedő Csirik András ezúttal balszerencsésen versenyzett és szerényebb eredményt ért el. Külön elismerésre méltó a mindössze 11 esztendős szegedi fiatalember, Antal Tibor Kende játéka, 2286-os szintet teljesített és élőpontjait több, mint 30-cal gyarapította. Méltán lehet rá büszke edzője, Csom István nagymester. A legjobb női versenyző Varga Klári lett, ő mintegy 10 élőt tudott bespájzolni.


Szót kell ejtenünk a B-versenyről is, nagyon sokan itt indultak a tavalyi A-csoport résztvevői közül. Az 58 fős mezőnyben 7 ponttal egyedüli elsőséget szerzett Heiligermann Gábor, őket négyes holtversenyben Szurovszky Elek, Korpa Bence és Csonka Balázs és Novak Desan követték 6,5 ponttal. Itt is jó néhány MGKSI-s fiatal kapott játéklehetőséget (az érmes helyen végző Korpa Bence és Csonka Balázs mellett), Kabai Zsuzsanna, Gombos Bettina, Varga Melinda, Bea Boglárka, ifjabb Egri László, Szajbély Zsigmond mind gyarapították élőpontjaikat és Haszon Kamilla Sára is nagyjából hozta az elvárást.


De hát "szponzor nélkül mit érek én?" - énekelhetné  Máté Péter, szegény, ha nem hal meg 25 éve és ha sakkversenyszervező lenne. Az ezévi  sakkfesztivál fő szponzorai Szirtes Lajos Zalakaros város polgármestere és Horváth Vencel a Gránit Gyógyfürdő vezérigazgatója, valamint a Szerencsejáték ZRT. Budapest voltak. A versenybírói teendőket a főbíró Fazekas György és segítői Fazekasné Matildka, valamint Tamás Gábor profi módon látták el.  Hagyományosan a sakkversennyel egyidejűleg kerül sor az exkluzív Men Dan Hotelben egy szponzori összejövetelre, ahol idén Oláh Péter a Hotel Karos Spa vezérigazgatója, valamint Dormán László a Hydrocomp Kft. Ügyvezető igazgatója ("mellesleg" a Csuti főszponzora) a Magyar sakkozásért kitüntető címet vehették át, míg Dr.Varga Tibor a "Caissa lovagja" kitntetést kapta meg.2009.05.31                                                                        Horváth József
Az alábbi linken lévő partik száma módosúlt a mai nappal. 2009.05.27A 2009 évi Zalakarosi verseny játszmái letölthetők innen..
Képek a versenyről..


Get Adobe Flash player