Zalaegerszegi Csuti Antal Hydrocomp Sport Klub

FRIDAY, OCTOBER 1, 2010


Bízunk a hátralévő fordulókban!Magyarország-Kína 1:3 (nők) és Izrael-Magyarország 2,5:1,5

 

 

Ez bizony fekete nap volt mindkét csapat számára. Viszont a remény hal meg utoljára és ha a(z) (v)érmes remények tovatűntek is, bízhatunk a még hátralévő két fordulóban. Simán lehet még javítani, csak nyerni kel hozzá. Még milyen jó, hogy nem az Európa-bajnokságon vagyunk, ahol csak 9 fordult rendeznek. Apropó, fordulószám. Nemcsak mi magyarok, de mindenki úgy érzi itt, hogy ennyi csapat esetén ez a 11 forduló bizony kicsit (?) szerencsefüggővé teszi a végeredményt. Persze azért jó lenen, ha mi lennénk azok a  szerencsések.

 

Az első táblán Hoang Than Trang a Vezérgyalog megnyitást játssza Hou Yifan (2578) ellen és a mindkét játékos által óvatosan vezetett parti a 27.lépésben békekötéssel ér véget. Persze nem rossz ez a döntetlen, ám néha arra gondolunk, hogy hol van már az a jó forma, ami 2006-ban 13-ból 10 pontot hozott a konyhára. Igen, egy szép helyezésre hajtó csapatnál különösképpen fontos, hogy legyen egy jó húzó első táblása. Olyan, mint Portisch Lajos volt évtizedeken át, vagy Almási Zoli 1998-ban Elisztában, vagy Lékó Péter két éve Drezdában.

 

A második táblán Mádl Ildikó Ju Wenjin (2516) ellen megint feketével játszik. A Vezércsel kezdetű partiban némi térhátrány alakul ki. Ildi szívósan védekezik, egyetlen kisebb gyengesége van a vezérszárnyon, ám kevés a remény az ellenjátékra. Ildi hősiesen küzd, talán egy pici szerencsével meg lehetne a fél pont. Végül a gyalogelőnyös bástyavégjátékot a kínai lány precízen játssza és megnyeri.

 

Vajda Szidónia a harmadik táblán a Caro-Kann védelem ellen a Panov-támadást játssza. Ebben a változatban Szidi „kétszínű”, ellenem például 2002-ben Zalakaroson feketével játszotta meg. A megnyitásban az ellenfél már a 12.lépésben újított 12…b5-tel. Szidi bátran belevágott a kiszámíthatatlan bonyodalmakba, ám elnézte az ellenfél közbeiktatott lépését és bekerült egy gyaloghátrányos vezérvégjátékba. Valószínűleg könnyebben is nyerhetett volna Zhao Xue (2469), ám végül az 57. lépésben így is neki írták be a pontot.

 

A negyedik táblán Gara Tícia kedvenc Grünfeld-védelmét játszotta meg Huang Quian (2436) ellen. A megnyitásból Tici kényelmes állással és időelőnnyel került ki, ám aztán valahogy az ellenfélhez került a kezdeményezés. A kölcsönös időzavarban Tícia jól állta a sarat és minőséget nyert! Elkezdtünk reménykedni, ám sajnos a kevés táblán maradt anyag miatt az ellenfél ki tudta remizni a végjátékot.


 

Nem vagyunk éppen a sors, vagyis a párosítóprogram kegyeltjei, az Olvasó is láthatja  a zárójelbe tett élőpontszámokon, hogy bizony  a korábban többször olimpiai bajnoki címet szerzett kínaiak abszolút esélyesei voltak ennek a mérkőzésnek.

 

A férficsapat Izrael válogatottjával mérkőzött. A nem is annyira régen Miskolcon vívott rapidmeccs mintha folytatódott volna, az első táblán Lékó Péter Gelfanddal küzdött meg.

A vezérindiai védelmű játszma a 26. lépés után döntetlennel végződött. A másodikon Polgár Judit Smirinnel került szembe. Az izraeli játékos szinte kizárólag a  Szicíliai védelem Paulsen változatát játssza, most is ez volt terítéke. Judit kitért a lépésismétlésből a 27. lépésben. A későbbiek során azonban gyalogot veszített, majd Smirin az előnyt a 48.lépésben érvényesítette. A harmadik táblán Rodhstein és Berkes Feri csatáját láthattuk, a zárt katalán a 37.lépésben végződött döntetlenül. A negyedik táblán Balogh Csaba világossal játszott Mikhalevski ellen. A nyílt spanyolban világos állása tetszetősebbnek tűnt, ám nehéz volt azt tovább erősíteni. Csaba a döntetlent is visszautasította, majd később maga kezdeményezte a békekötést. Így alakult ki a száminkra eléggé peches 1,5:2,5 arányú vereség. 

A tizedik fordulóban a lányok Azerbajdzsán,a férficsapat meg Belorusszia ellen mérkőzik, a szabadnapot megelőzően van esély javítani a  helyezéseken.  


A világranglistavezető Magnus Carlsen mosolyogva várja a soron következő játszmáját:

posted by ADMIN | 10:24 | Olimpia!

comments (0)
post comment

your name*

email address*

comments*

verification code*
 
Horváth József nagymester vagyok.

A blog célja, hogy  minél több információt osszak meg az érdeklődőkkel..

RSS


admin*
"));