Zalaegerszegi Csuti Antal Hydrocomp Sport Klub

THURSDAY, SEPTEMBER 30, 2010


Remik napja!Magyarország-Bulgária 2:2 (nők) és Magyarország-Azerbajdzsán 2.2 (férfiak)

 

Ilyennek is lennie kellett, hogy mindkét csapatunk döntetlent játszik. Pusztán csak matematikai szemmel nézve nem túl sok az esély a 2:2-es eredményre, ám mivel minden csapat nagyon keményen és koncentráltan küzd, mégis jóval gyakoribb ez az eredmény, mint a számok alapján várható lenne. 

Az első táblán Hoang Than Trang a Szláv védelemben 4.e3 Ff5 után kezd csereakcióba és nem is nagyon játszik más eredményre, mint döntetlenre. Másfelől meg az exvilágbajnoknő ellen nem rossz a döntetlen. Érdekes módon éltáblásunknak ez az első döntetlenje, eddig 4 győzelme és 3 veresége volt.

 

A másodikon Mádl Ildi megint finomít picit kedvenc Rauzer-változatán és kényelmes állással kerül ki a megnyitásból. Ildi amúgy nagyon okosan a lényegen (Szicíliai védelem és Rauzer- változat) nem módosít, ám a későbbi lépéssorrendeket ügyesen variája, így ellene a valóságban mégsem annyira könnyű rákészülni. A középjáték során Ildi nemcsak állás-, de időelőnyre is szert tesz, ám a bulgár Nikolova a nehéz helyzetben jól védekezik, a végjátékra is megmarad ugyan némi kis előny, aztán ez is elolvad, a játszma a 41. lépésben döntetlennel ér véget.

 

Vajda Szidi megfázása is múlóban van, kezd erőre kapni. Ezúttal a c3-as szicíliai helyett ötszörös olimpikonunk bátran megy bele a sárkány változat bonyodalmaiba. A 20.lépésben sajnos Szidi elvi hibát ejt (20.cxb3-mal), helyette a sima centrum irányába történő ütéssel volnának (nyerő)esélyek. A játszma során így nekünk a védekező szerep jut, szerencsénk is van, hogy a bulgár lány nem játszik erélyesebben. Amúgy a játszma nagy csatában a 63.lépésben döntetlennel ér véget.

 

A negyedik táblán Rudolf Anna kedvenc franciáját játssza, a megnyitásban kisebb kezdeményezéshez jut. Bonyolult, aszimmetrikus állás keletkezik, ahol úgy tűnik, hogy sötéttel a magyar lány a centrumfölénye miatt felülkerekedhet. Igen ám, de ehhez az ellenfélnek is van néhány szava, egy 19. lépésben meghozott váratlan tisztáldozat után fordul a kocka, nekünk kell a döntetlenért harcolni. Anna jól küzd, megvan a remi, sőt. Kezdenénk már egy picit jobban állni, amikor a 34. lépésben Anna azonnal lép, gondolkodás nélkül visszaüt egy tisztet helyette egy kis közbeiktatott sakk erőteljes lenne. Végül a vezérvégjáték 45 lépéses döntetlent hoz.

 

Csonthajlító, ádáz küzdelem volt ez, így utólag sem nagyon látom, hogy a 12. helyen (vagyis mögöttünk) kiemelt Bulgária ellen hogyan tudtuk volna ezt a meccset megnyerni.

 

 

Férficsapatunk a fiatalokból álló azeri csapattal mérkőzött (na azért a mi csapatunk sem nyugdíjasokból áll). Nagy hátrány az azerieknek, hogy Gasimov Vugar (élőpontja 2719) ezúttal nincs is itt Hanti-Manszijszkban a csapatban. Személyi ellentétek lehettek a háttérben, azt beszélik. Meg aztán Gasimov a spanyol csapatbajnokságon egy Kaszparov nevét viselő csapatban játszott és ez sem jó pont, hiszen Kaszparov nem nagyon kívánatos személy Azerbajdzsánban. Aztán van még egy mendemonda. Szegény Gasimovnak pár éve agyműtétje volt, daganatot távolítottak egy az agyából. Nos, onnan kezdve több, mint száz élőt nyert és szerencsére teljesen meggyógyult. A rosszindulatú pletykák szerint a Rybka legújabb verzióját építették az agyába. Eléggé morbid (és tudománytalan), nem? Ez a feltételezés már túlmegy a jó ízlés határán. Másik dolog, ami eszembe jut erről, hogy annak idején Donner holland nagymester is hasonló műtéten esett át és később büszkén emlegette, hogy – „én a fél agyammal is képes voltam Fischert megverni” (egy játszmában.

No, de térjünk vissza a tudományos-fantasztikus világból a sakktáblákhoz.

 

Lékó Péter világossal játszott Mamegyarov ellen és a királyindiai védelemben fekete egy ritkább mellékváltozatot újított fel. Átmeneti gyalogáldozatot hozott, sajnos azonban a gyalogfórt világossal nem lehetett őrizni, kiegyenlítődtek az esélyek, a parti a 34. lépésben lett döntetlen. A második táblán Almási Zoli sötéttel a FIDE Világ Kupában második helyen álló Radzsabov ellen a kiegyenlítés közelébe került, ám sajnos a korábbakban megfázással bajlódó nagymesterünk időzavarba került és néhány pontatlanság után a hátrányos állást már nem tudta megmenteni. A harmadik Polgár Judit világossal Mamedov Rauf ellen térelőnyhöz jutott a Szicíliai védelem Maróczy-változatában. Aztán egy konkrét pillanatban sötét (21…Fxc4 lépéssel) le tudta egyszerűsíteni az állást, a sorozatos cserék után a parti a 39. lépésben remivel fejeződött be. Féltünk tőle, hogy a hosszú pihenő után Balogh Csaba nem lesz-e nagy pszichikai nyomás alatt, hogy épp egy rangadón kell majd sötéttel helytállnia. Amúgy azért Csabi (korábbi Pintér nagymester által bevezetett terminológia szerint „Csabi mester”) nem esett ki teljesen a játékból, hiszen nem egyszer Lékó Péternek, illetve Berkes Ferinek segített bizonyos változatok kidolgozásában. (A lányoknál meg a mindenkori tartalék, hol Gara Tícia, hol pedig Rudolf Anna feladata volt ez, ők is készségesen látták el ezt a fajta „kulimunkát”). Szóval ezúttal Csabának a versenypartiban kellett bizonyítania és fényesen bizonyított is! Biztos kézzel játszotta a spanyol berlinit és az ellenfél döntetlenajánlatát visszautasítva a magyar csapat számára olyannyira fontos partit megnyerte, így alakult ki a 2:2, vagyis az egy csapatpontot érő döntetlen. Az éltáblákon amúgy rengeteg 2:2 született. Persze a győzelem a  legjobb, ám a hajrában minden apró csapatpontot is meg kell becsülni.


 

A férficsapat ma Izrael, a nők pedig Kína válogatottjával játszanak.


Ruha különlegességek:

posted by ADMIN | 16:10 | Olimpia!

comments (0)
post comment

your name*

email address*

comments*

verification code*
 
Horváth József nagymester vagyok.

A blog célja, hogy  minél több információt osszak meg az érdeklődőkkel..

RSS


admin*
"));