Zalaegerszegi Csuti Antal Hydrocomp Sport Klub

WEDNESDAY, SEPTEMBER 29, 2010


Nagy zakó!Oroszország-Magyarország 4:0 (nők) és Brazília-Magyarország 1:3 (férfiak)

 

 

 

Nehéz, nehéz az első kiemelt orosz csapattal játszani, de ennyire? Ki gondolta volna a mérkőzés előtt, hogy ilyen megsemmisítő arányú vereséget szenvedünk. Igaz, hogy a világbajnoknő csak a harmadik táblán van, meg nagyon erősek, de akkor is…

 

Az első táblán Hoang Than Trang a Francia védelem manapság divatos változatát játszotta (C 11) és a megnyitásban állása ígéretesnek tűnt. Ám ahogy Juszupov írta egy jónéhány évvel korábbi elemzésében ( a New In Chess magazinban) a vezérszárnyi játékkal jó esetben lenyerhetünk egy gyalogot, ám a királyszárnyi játék sokszor matthoz vezethet. Világos 29.Vh5 lépése súlyos fenyegetéseket tartalmazott, innen kezdve nehéz védekezésre kényszerültünk a partiban. Trang mindent megpróbált, a végjátékban talán voltak is döntetlenesélyek, végül a 2573-as orosz lány a 71.lépésben érvényesítette előnyét.

 

A másodikon Mádl Ildikó ellen a másik Koszinceva-nővér, Nagyezsda, a Spanyol megnyitást játszotta. Erre Ildi a csereváltozattal rukkolt elő és a megnyitásban kiegyenlített állás alakult ki. Valahogy azonban a középjáték során a kezdeményezés átcsúszott sötét kezébe és tizenháromszoros olimpikonunk védekezésre kényszerült. Egy bizonyos állásban konkréttá vált a játék és pechünkre a gyalogvégjátékot éppen egy tempóra vesztettük el. Így Ildi veretlensége is már a múlté, másfelől meg az olimpián nem a veretlenség a cél, hanem a csapatpontszám.

 

Vajda Szidi kisebb-nagyobb megfázással küszködve játszott, az eddigiekben ez nem okozott neki különösebb problémát (Almási Zoli is megfázással bajlódott, de szerencsére meggyógyult). A világbajnoknő, Kosztenyuk ellen most elég rosszul jöttünk ki a megnyitásból. A Philidor-védelem egyik alváltozatát játszva Szidi elég jelentős térhátrányba került és ez a hátrány sajnos végig megmaradt. A játszma a 28.lépésben ért véget, ezzel a partival Szidi veretlensége is odalett. (Egyébként időrendben ez a parti fejeződött be először a mérkőzésen)

 

Egyedül talán Gara Tícia játszmája volt az, ahol reménykedhettünk egy esetleges győzelemben. No, maga a parti teljesen normál mederben haladt, az ellenfél a várható Caro-Kann védelem helyett a franciát játszotta, ám a középjátéktípusállásokat nézve ez még nem lehetett jól begyakorolva Gunyinának, mert túlságosan sok időt használt fel. Igazából ez volt a mi esélyünk. Tici jól kavart az ellenfél időzavarában (no persze azért ő sem volt időmilliomos) és már-már úgy tűnt, hogy gyalogelőnnyel talán még győzhetünk is. Azonban a vezér+huszár összjáték erősebbnek bizonyult a vezér+futó összjátéknál, ráadásul az e-vonalon végzetes kötésbe kerültünk,a minek tiszt- és játszmavesztés lett a vége.

 

A végeredmény (4:0 arányú vereség) lehangoló, mert ennyivel az oroszok azért nem jobbak, ám itt most a kis hátrányok pechünkre összeadódtak. Azzal vigasztaljuk magunkat, hogy végül is a lengyelek és az oroszok ellen szereztünk 2 csapatpontot és 4 partit meg nyertünk. A lényeg az, hogy most nagyon össze kell szednünk magunkat. Másfelől meg bizakodásra adhat okot, hogy nem az utolsó előtti fordulóban kaptuk ezt a vereséget, mint Drezdában, vagyis van időnk feljönni még.

 

A férficsapat (első ránézésre) papírforma-győzelmet aratott Brazília felett, azonban ez nem volt annyira könnyű. Mint Lékó Péter a játszma után elmondta, volt egyetlen pillanat a meccsen, amikor még a győzelem sem volt biztos. Persze minden meccs hullámzik egy kicsit, ahogy a mondás tartja – az állás hullámzik, az ellenfél hibázik…Szóval – ahogy Péter – megemlítette, Polgár Judit remiajánlatát a brazil Fier nem fogadta el, sőt az ajánlat őt annyira felbosszantotta, hogy elkezdett nagyon könnyelműen játszani. Judit meg szépen bekasszírozta a pontot. Maga Lékó Péter sötéttel kicsit kedvezőbb álláshoz jutott, ám Leitao éppen egy tempóra ki tudta remizni a partit. A negyediken Berkes Fecó az angol megnyitásban érdekes csatát vívott a nem annyira brazilos nevű Meghitarian ellen a játszma a 37. lépésben egy ellenkező színű futós végjátékban lett döntetlen. Negyedikként Almási Zoli fejezte a partit, kicsit talán kedvezőbb állását szépen lenyúzta a rutinosnak számító Milos ellen. 

A férficsapat úgy áll, mint egy ház, túlvannak Kína, Oroszország és Ukrajna csapatán – komoly remény van rá, hogy újra csillogjon valamiféle érem is akár. A helyzet viszont itt talán még élesebb, mint a lányoknál, sok-sok izgalom van még hátra, azt tudjuk. Mindenesetre nem emlékszem, hogy mikor ment ennyire jól ennyire jól a játék fiainknak

A orosz exvilágbajnok Kasparov, aki mindig nagy népszerűségnek örvend:posted by ADMIN | 10:14 | Olimpia!

comments (0)
post comment

your name*

email address*

comments*

verification code*
 
Horváth József nagymester vagyok.

A blog célja, hogy  minél több információt osszak meg az érdeklődőkkel..

RSS


admin*
"));