Zalaegerszegi Csuti Antal Hydrocomp Sport Klub

TUESDAY, SEPTEMBER 28, 2010


Hihetetlen eredmények!Magyarország-Lengyelország 4:0 !!(nők), Ukrajna-Magyarország 3:1

 

 

Hihetetlen! Mindig azt gondoltam, hogy ha valaki ért valamihez (vagy nem ért hozzá, de úgy érzi, hogy érti), akkor például a sportfogadások során is ez a fajta (vélt) tudás megmutatkozhat. Ismerek pár élvonalbeli nagymestert, akik néha napján részt vesznek ilyen sportfogadásokban. De ezt vajon ki találta volna ki? 4:0 a lengyelek ellen? 4:0 egyáltalán, hiszen eddig az olimpián még egyszer sem tudtunk 4.:0-ra nyerni. Ezek után azt mondom, hogy a sportban minden lehetséges és – mindennek az ellenkezője is. Úgy tudom, hogy idén nincs otthon olimpiai tippjáték (nem értem, miért, ez eddig szerintem jól bevált), na, hát erre az eredményre szerintem tényleg senki sem mert volna tippelni.

 

Hoang Than Trang az első táblán rá jellemző hihetetlen nyugalommal játssza a nem éppen fővarinak számító Vezérgyalog megnyitást. A komoly férfiversenyeken is gyakran résztvevő Socko Monika ellen kissé kellemesebb állással jön ki a megnyitásból, majd a királyszárnyon kezdeményezéshez jut. Sötét hárító próbálkozása (18…f5) viszont igen komoly gyengítéseket eredményez. Játékosunk döntő előnyhöz jut, amit szépen, lassan, biztosan érvényesít. Ugye ismerjük az orosz mondást? „Idő van, tea van”. Vagyis a türelem, a „nye szpesity” a legfontosabb végjátékelv, ezt Trang jól tudja és kitűnően alkalmazza. Meg is születika  nyerés a 92. lépésben.

 

Mádl Ildikó hosszasan belemegy egy végjátékig kielemzett változatba kedvenc szicíliaijában. Úgy tűnik, hogy sötétnek kell az egálért harcolnia, ám ezt pontos lépésekkel meg is teheti. A 34.lépés után kialakuló gyalogvégjátékban világos tűnik esélyesebbnek, ám Ildi jól játszik és simán kézben van az egál. Sőt! Egy bizonyos ponton átbillen a játszma és éppen egy tempóra Ildi gyalogja szaladna be előbb, a lengyel lány nem is hiszi el, majd feladja.

 

Vajda Szidi, hogy finoman fogalmazzak, nincs kirobbanó egészségben, sajnos már a szabadnapon kiderült, hogy megfázott kicsit. Orvos is látta szegényt, láza szerencsére nincs.

A megnyitás, amit játszik, igazából mellékvari a mellékvarin belül. Nyilván az 1.e4 c5 2.c3 Hf6 3.e5 Hd5 4.Fc4 Hb6 5.Fe2 nem dönti meg a szicíliait, ám az elmétileg talán „túlkészült”, de nem akkora nagy kreatív erejű Majdan ellen az elmélet elkerülése jól jöhet majdan…gondolja Szidi és a megnyitásból más kisebb, de tartós előnyt hoz ki. A későbbiekben ez az előny (akárcsak a nemzetközi helyzet) egyre fokozódik. Aztán a 45.lépésben Szidi megnyeri a játszmát, utána nyomás haza, pihennie kell, hogy teljesen meggyógyuljon.

 

Nagy dilemmában voltam, hogy kit játszassak az utolsó táblán. Aztán a legutolsó partiban mutatott teljesítménye és jó küzdése miatt Gara Tíciát tettem a csapatba, bár komoly érvek szóltak volna Rudolf Anna szerepetetése mellett is. Tícia sötéttel a Szicíliai védelem scheweningeni változatának egyik régebbi (9…e5-ös) változatát játszotta meg. Mikor Tici meglépte a 9…e5 lépést, Dworakowska láthatóan meglepődött. Amúgy a lengyel lány korábban jó ideig 2400 fölött volt, az utóbbi időben kissé visszaesett. (Sic transit gloria mundi) Szépen, egészségesen játszott a magyar lány, a számítógép persze könnyen talált jobb folytatásokat is, végül aztán nyugodt, jó játékkal Tícia megszerezte életének első olimpiai győzelmét. Az esti csapatgyűlés során nagy örömmel néztük végig a játszmát, az Aquaprofit Nagykanizsa bajnokcsapatában versenyző lány valóban dinamikusan, bátran játszott.

 

Férficsapatunk most is jól küzdött, de nem járat szerencsével Ukrajna csapat ellen. Az éltáblán Lékó Péter sötét színnel vereséget szenvedett Ivancsuk ellen, az ukrán nagymester úgy tűnik, hogy Péter mumusa. A második táblán nagyon izgalmas partiban döntetlen született Almási Zoli és Ponomarjov között. A harmadikon Polgár Judit a végsőkig harcolt Eljanov ellen, ám a bástyavégjátékban elkövetett egy kis pontatlanságot és ez elég volt az ukrán harmadik táblásnak ahhoz, hogy a partit megnyerje. A negyedik táblán Berkes Feri világossal játszott és a katalán állásban talán egy kis előnyhöz jutott, majd a játszma a 22.lépésben döntetlennel ért véget. A 3.1-es vereség nem jött jól, ám már túljutottunk Kínán, Oroszországon és Ukrajnán. 

Hogyan tovább? A női csapatunk a következő fordulóban Oroszország együttesével játszik. Az oroszok félelmetes ellenfelek a két Koszinceva-nővér komoly férfi nagymesteri élővel rendelkezik, a harmadik táblán ül Kosztenyuk, a sakkvilágbajnoknő, ez azért kicsit durva, nem? És az alaplistán negyedik játékos Galljamova (Ivancsuk volt felesége) meg éppen nyert is ellenem még 1993-ban. Megpróbáljuk a lehetetlent és szembeszállunk velük, hátha sikerül. Nagyon köszönjük a tegnapi sms-t amit a debreceni sakkbarátok körétől kaptunk. Azt kérjük mindenkitől, hogy ma és a későbbi fordulókban többszörös erőkkel szurkoljon, hiszen nagyon nagy szükségünk lesz rá. Másfelől meg megpróbáljuk megfogadni a grúz Zsobava tanácsát ( ő az a játékos, aki a 4. fordulóban nagyon megverte a világranglistavezető Carlsent), vagyis, hogy nem szabad bátortalanul játszani.

 

A férfiak Brazília ellen játszanak, szerencsére nem labdarúgás a sportág…Másfelől meg emlékszem, hogy katonakoromban (1986-ban) Budapesten legyőztük a brazil focicsapatot.

Vélhetőleg ez most sakkban is sikerül, bármilyen arányú győzelem jó, csak győzelem jó. Egyébként elsőre talán hihetetlen, ám ezzel Drezdában szembesültünk – ennek a „pókerszerű” lebonyolítási rendnek a velejárója, hogy egy vereséggel hatalmasat zuhanhat a csapat, ugyanígy egy csapatgyőzelem hatalmasat lendíthet az együttesen. Az ukrán meccs ellőtt még holtversenyben álló magyar csapat például ezzel az egyetlen vereséggel a 9. helyre csúszott vissza. 


További hírességek:


                                Topalov nagymester..

 


posted by ADMIN | 21:19 | Olimpia!

comments (0)
post comment

your name*

email address*

comments*

verification code*
 
Horváth József nagymester vagyok.

A blog célja, hogy  minél több információt osszak meg az érdeklődőkkel..

RSS


admin*
"));