Zalaegerszegi Csuti Antal Hydrocomp Sport Klub

THURSDAY, SEPTEMBER 23, 2010


2. forduló!Görögország-Magyarország 0,5:3,5 és Magyarország-Argentína 2,5:1,5

 

 

A 2.fordulóban már kisebb rangadókra került sor és mindkét csapatunk győzni tudott.

 

Jó dolog itt Hanti-Manszijszkban „nagy halnak” lenni, hiszen akkor a csapat a „small hall”-ban játszhat. Vagyis az 1.-14. táblára rangsorolt csapatok a hölgyek csoportjában és az 1.-24. táblára rangsorolt csapatok a férfiak csoportjában mind a „small hall”-ban játszanak. Tegnap – jóllehet az első fordulóban a lányok 3,5:0,5-re nyertek, mégiscsak a 15. táblára kerültek és így a „big hall”-ban kellett lejátszaniuk a második fordulót. A nevéből adódóan ez a terem valóban hatalmas. Egy nagy előnye volt, hogy itt játszottunk, a második fordulóra beszálló férfi világranglistavezető Magnus Carlsen játékát közelről is megcsodálhattuk. Hihetetlen, hogy mennyire nyugodt, fegyelmezett ez a norvég srác. Mondjuk fehérrel a portugál Galegot legyőznie nem nagy cucc, de mégis imponáló, ahogy játszik. 

Lányaink a 21. helyre kiemelt görögökkel játszottak és hát bizony a sorsolás szeszélye adhatott volna könnyebb ellenfelet is, de azért nem panaszkodhattunk. Kicsit pozitív irányba túlzónak gondolom a végeredményt, bár a játszmák alapján ez benne volt a pakliban.

 

Hoang Than Trang amolyan presztízspartipartifélét játszott Dembo Yelena ellen. Hiszen 2003-ban az EB-n, amikor a női csapat nagyszerű ezüstérmet szerzett Yelena játszott nálunk az első táblán. Majd 2006-ba a torinoi olimpián már Hoang Than Trang ült nálunk az éltáblán, Yelena ugyanis időközben Görögországban megházasodott és akkor (az utolsó fordulóban) már létrejött egy Hoang Than Trang-Dembo összecsapás, akkor is mi győztünk.

Tegnap a Francia védelem 3.Hd2 Fe7-es változatában sötét eléggé hamar kiegyenlített, aktív figurajátékra tett szert. Volt egy kis szerkezeti gyengénk, de hát mindennek ára van. Valószínűleg játszhatott volna világos jobban is, ám végig Trang irányított és a végjátékban sikerült megszereznie a győzelmet. (Időrendben ez a játszmánk fejeződött be legutoljára.)

 

A második táblán Mádl Ildivel a felkészülés során az volt a cél, hogy olyan varit játsszunk, ami ad esélyt a megnyitási előnyszerzésre, mégsem igényel hosszasabb vátozattanulást és talán még kicsit meg is lepi az ellenfelet. Nos, ennyi korlát közé beszorítva nem volt könnyű szülés a Tajmanov-Paulsen változat ellen (B47) a g3-as varit megtalálni, azon belül is a 9.Hb3-as változatot kinézni. A felkészülés ezúttal fényesen bejött, aminek időelőny lett a jutalma. Ildi ellenfele a 16. lépésben nem várt minőségáldozatot hozott c3-on, ám az opfer bár érdekes volt, mégsem volt korrekt. Kétszeres olimpiai bajnoknőnk higgadt számolással megdöntötte az áldozatot és érvényesítette anyagi előnyét. Szép győzelem, főleg ha tekintetbe vesszük, hogy a Mádl-Botsari összecsapásokon született már korábban jónéhány döntetlen.

 

Vajda Szidi sötéttel kedvenc Philidor-védelmét szedte elő. Világos (Makropoulou) ezúttal a gyors vezércserét eredményező változattal állt elő, ahol feketének semmi megnyitási baja nem volt. Sőt, nekem úgy tűnt, hogy már-már Szidi áll jobban. Aztán történhetett néhány pontatlanság, mert a bástyavégjátékban sötétnek pontosan kellett játszania ahhoz, hogy kiegyenlítsen. Aztán a 32.lépésben bár gyalog fórja volt, világos mégis döntetlent ajánlott. Úgy gondolom, hogy célszerű volt az ajánlatot elfogadni, ezt javasoltam Szidinek. Bár a hivatalos FIDE-szabály szerint a játékos felülbírálhatja a kapitány javaslatát és saját szakállára (fura ez a kifejezés a hölgyeknél) továbbjátszhat.

 

Rudolf Anna a negyedik táblán nagy ambíciókkal ült asztalhoz és már a megnyitásban komoly időelőnyre tett szert. Fakhiridou láthatóan elbizonytalanodott. Aztán egy scheweningeni állástípusban kínjában húzott egy 13…d5-öt, amire szerintem 14.e5 lett volna az elvi válasz. Anna inkább az élénkebb és taktikusabb 14.exd5-öt húzta, ami talán objektíve nem volt annyira jó, ám az időzavarban szenvedő sötét számára valószínűleg ez volt a legkellemetlenebb. Aztán a nagyon rossz állásban Fakhiridou a csapatvezető javaslatára döntetlent ajánlott, ezt Anna visszautasította. A vége gyönyörű vezéráldozatos matt lett 28. lépésben. Az egyik híres magyar edző este külön gratulált Annának ahhoz, hogy szép, oktatási tanpéldát nyújtott. 

Gara Tícia ezúttal pihent, de a kölcsönkapott New In Chess Yearbook-okból a jövőt építette. Sőt, netezni is volt ideje amíg a játszmák folytak. Így figyelt fel arra a kis bakira, hogy pl. a www.origo.hu oldalon tévesen közölték első fordulóbeli játszmáját (ez persze nem a kommentátor hibája, ha a verseny weblapján hibásan jelenik meg a parti, ő sem tudja fejből kitalálni Budapesten, hogy itt, Hanti-Manszijszkban a valóságban milyen lépések következtek) és a dörgedelmek a téves lépések alapján történtek. Akkor hát tegyük helyre a dolgokat! Szóval Tícia eső partijában NEM 38…B8f3, (ami a legjobb folytatás lett volna) hanem a gyengébb 38…B1f3 történt, ezt nyilván láttam is, mert ott voltam, másfelől meg a játszmalap is tanúsítja. Amúgy pedig az első fordulóban tényleg gond volt az internetes közvetítéssel, erről ugyancsak nem tehetnek az otthon dolgozó kommentátor kollégák. Másfél órán keresztül ugyanis valamiféle keveredés lehetett, mert technikai hiba folytán összecserélődtek a nevek és az otthon magyaroknak tulajdonított játszmákat nem is a mieink játszották. Aztán persze helyreált a rend és reméljük, hogy ez végig így is marad.

 

Férficsapatunk – mint a játszmák mutatták – nagyon kemény ellenfelet kapott. Az argentinok jól felkészültek, remekül küzdöttek. Végül egyedül Judit tudott győzni (sötéttel), ám mint tudjuk, a kiegyensúlyozott mezőnyben minden egyes csapatgyőzelem aranyat ér. Lékó Péter (1.), Almási Zoltán (2.) és Berkes Ferenc (4.) mindannyian nagy csatában fél pontot szereztek. Polgár Judit (3.) ellenfele a negyedik táblán Peralta, nos őt Judit szépen megoperálta…Világosnak az 51.lépésben – matt előtt – fel kellett adnia a partit.

 

Ma a lányok a 31.helyen kiemelt Olaszország csapat ellen játszanak, a fiúk meg a 17. helyen kiemelt Csehország csapata ellen mérkőznek. Az olasz nők igazából szerintem leginkább oroszok, Szegyina Jelena és Zimina Olga nem hinném, hogy a híres firenzei festők közvetlen kései leszármazottai. Lebecsülni viszont semmiképp nem szabd őket. Ezúttal nem változtatnék a tegnap győztes csapaton   így ismét Gara Tícia kap plusz egy szabadnapot.
Durao a portugál kapitány mond néhány gondolatot Carlsennek. Durao idén 80 éves, állítólag még Aljechintől tanult annak idején Portugáliában. 


Üdvözlettel Horváth József, a szibériai tigris..posted by ADMIN | 12:53 | Olimpia!

comments (0)
post comment

your name*

email address*

comments*

verification code*
 
Horváth József nagymester vagyok.

A blog célja, hogy  minél több információt osszak meg az érdeklődőkkel..

RSS


admin*
"));