Zalaegerszegi Csuti Antal Hydrocomp Sport Klub

WEDNESDAY, SEPTEMBER 22, 2010


Sk贸cia!



Sk贸cia-Magyarorsz谩g: 0,5-3,5 és Jord谩nia-Magyarorsz谩g 0,5:3,5

 

 

Ugye elnézi nekem a kedves Olvas贸, hogy 鈥 b谩r férfi csapatunk el艖kel艖bb helye van kiemelve 鈥 mégis ink谩bb els艖sorban 鈥瀗艖i szemmel鈥 铆rom le az eseményeket, végtére is n艖i kapit谩ny volnék. Persze vannak orsz谩gok, ahol két csapatra egyetlen kapit谩ny jut, a technikai értekezleten péld谩ul a paraguayi csapat kapit谩nya jelentette be, hogy 艖 bizony itt és ott is kapit谩ny.

 

Sz贸val h谩t, elkezd艖d枚tt a nagy verseny, az els艖 fordul贸ban a 66. helyen kiemelt Sk贸cia ellen kezdtek l谩nyaink. Nyilv谩n az els艖 fordul贸 a magyar csapatok sz谩m谩ra a k枚telez艖 gy艖zelmek ideje, b谩r sosem szabad lebecs眉lni az ellenfelet, legut贸bb (2008-ban, Drezd谩ban) péld谩ul a férficsapat értékes fél pontot vesz铆tett az Ir谩n elleni 2:2-vel.

Nagy a felhajt谩s, az orosz n艖i csapat els艖 t谩bl谩j谩n maga Kirszan Iljumzsinov teszi meg a kezd艖lépést, fot贸sok hada k枚veti 艖t. S艖t, a jelenlegi eln枚k igen er艖s 煤jrav谩laszt谩si kamp谩nyt is folytat, szép aj谩ndékt谩sk谩kat osztogatnak az el艖térben, benne Kirszan felirat煤 pendrive, fehér d铆szdobozban FIDE felirat煤 kar贸ra, stb.

Kezdetét veszi a mérk艖zés, 谩m furcsa m贸don Hoang Than Trang j谩tszm谩j谩ban elromlik a sakk贸ra az 1.e4 e6 lépések ut谩n. Megt枚rténik az els艖 贸racsere. Majd kb. a 15.lépés t谩j谩n Gara T铆cia partij谩ban is 贸racsere k枚vetkezik, ott is valami hiba van az id艖mér艖vel. Am煤gy minden t谩bl谩n sokkal jobbak vagyunk a sk贸tokn谩l, az utols贸 t谩bl谩suknak él艖j眉k sincs.



 

Sz贸val az élt谩bl谩n Trang kedvenc Francia védelmét j谩tssza meg, az els艖 néh谩ny lépésre az ellenfél l谩that贸an j贸l fel van kész眉lve. A 3.Hc3 Fb4 4.exd5 exd5-枚s v谩ltozatban vi谩gos a temp贸 lépi az 5.Vf3?! lépést. A lépés azért nem annyira rossz, hiszen a nemrégiben elhunyt Bent Larsen is megj谩tszotta Portisch ellen, 谩m maga Kaszparov f疟z hozz谩 ?! értékelést a Nagy El艖deim c铆m疟 k枚nyv 5. k枚tetében. Nem volnék ennyire nagyokos, 谩m a legut贸bbi MGKSI-héten (Mar贸czy Géza K枚zponti Sakkiskola) éppen nézt眉k ezt a j谩tszm谩t a h铆res d谩n sakkoz贸ra emlékezve. Azt谩n hamar j枚n 5鈥c6, amire vil谩gos vill谩mgyorsan 6.Fb5-tel v谩laszol. Mondom is Trang édesapj谩nak, hogy l谩m-l谩m az ellenfél j贸l felkész眉lhetett a franci谩ra. Ut谩na azonban hamarosan véget ér az elmélet és gy艖z a nagyobb j谩téker艖, Trang els艖ként r煤gja be a g贸lt. Élj谩tékosunk jobb 谩ll谩sban nem volt 鈥瀞k贸t鈥 és er艖s min艖ség谩ldozattal z煤zta szét ellenfele 谩ll谩s谩t.

 

M谩sodikként Vajda Szidi nyer 鈥 szintén feketével. Kicsit olyan érzés眉nk van, mintha a h贸hért akasztan谩k, Szidi ellen, mint az egyébként v谩rhat贸 is volt,a z ellenfél a B22-t, vagyis a c3-as szic铆liait j谩tssza meg. Még a  felkész眉lés sor谩n el艖ker眉lt egy v谩ltozat, amit Szidi mutatott és ki is j枚tt a j谩tszm谩ban. S枚tét a 2.c3 Hf6-os v谩ltozatban hamar kiegyenl铆tett, majd a vil谩gos f枚ldi fut贸k cseréje ut谩n poz铆ci贸el艖nyre tett szert. Ezt k枚vet艖en Szidi gyalogot zs谩km谩nyolt, majd a végj谩tékban a vil谩gos kir谩ly ellen vezetett hat谩sos t谩mad谩st és tisztet nyert. 脰vé volt teh谩t a m谩sodik gy艖zelem.

 

Harmadikként Gara T铆cia j谩tszm谩ja fejez艖dik be, az el艖zetes v谩rakoz谩sok szerint t艖le sima gy艖zelmet v谩runk az él艖tlen sk贸t l谩ny ellen r谩ad谩sul fehérrel. A megnyit谩sban a scheweningeni v谩ltozat 6.Fc4-es v谩ltozata ker眉l ter铆tékre és menet k枚zben kider眉l, hogy a nem t煤l tapasztalt sk贸t j谩tékos (el艖zetesen egy partij谩t sem tal谩ltuk az adatb谩zisokban) azért nagyon is ott van, tudja a v谩ltozatot és egészségeseket lép. Tici birtokolja a d5-mez艖t, szemre tetszet艖sebben 谩ll, de semmi konkrétumot nem l谩tni. Hatalmas csat谩ban a j谩tszma d枚ntetlent hoz és az ut贸lagos elemzésekben sem k枚nny疟 vil谩gossal el艖nyt tal谩lni.

 

M谩dl Ildik贸 partij谩ban Skandin谩v védelemre kész眉l眉nk, persze hogy Philidor-védelmet j谩tszik az ellenfél (Rutherford, az egyetlen ismertebb név a sk贸tokn谩l). Ildi szépen pakolja a f艖varit, kényelmes 谩ll谩shoz jut, majd az ellenfél gyalogot 谩ldoz c5-c4-gyel. Ildi nyilv谩n le眉ti, amit adnak és el艖ny枚sebb helyzetbe ker眉l a  k枚zépj谩tékban. B谩r itt-ott tal谩n meg lehetne vil谩gos j谩ték谩t jav铆tani, 枚sszességében elégedettek lehet眉nk. Azt谩n 煤gy az id艖ellen艖rzés t谩j谩n az ellenfél felt谩madni l谩tszik, r谩ad谩sul Ildi ugyancsak elgondolkodik a 40.lépés ut谩n. 20 percet haszn谩l fel,a mi nem kevés, f艖leg, ha tekintetbe vessz眉k, hogy mind枚ssze 30 perc pluszid艖t kapnak a j谩tékosok a 40. lépés megtétele ut谩n. Ildi csalafinta centrum谩tt枚rést val贸s铆t meg, ami v谩ratlanul éri az ellenfelet,a ki a sz铆v贸s védekezés folytat谩sa helyett viszonylag hamar 枚sszeomlik. Megvan teh谩t az els艖 fordul贸s k枚telez艖 gy艖zelem!

 

Tegnap 铆rtam nagy bizalmasan, hogy komoly titkokat osztok meg az Olvas贸val a csapat枚ssze谩ll铆t谩sra vonatkoz贸an. Nos ez egyfel艖l 铆gy van, m谩sfel艖l meg az id艖eltol贸d谩s miatt azért ezek nem is akkora titkon. Miért? Itt most kb. reggel 8 贸ra lehet Hanti-Manszijszkban, vagyis otthon hajnali 4 贸ra. És ha le is 铆rom most, hogy pl. ma az 煤gynevezett alapcsapattal j谩tszunk (az 1.4. j谩tékosok j谩tszanak), az mire otthon megjelenik (nem el艖bb, mint reggel 8 贸ra de pesti id艖 szerint), nos, addigra itt m谩r dél van, amikorra m谩r az ellenfél is tudja fixre a csapat枚ssze谩ll铆t谩sunkat.

 

Aprop贸, csapat枚ssze谩ll铆t谩s. Tegnap az 铆gért 10 贸ra helyett csak 11.40-re lett csak meg a csapat枚ssze谩ll铆t谩s, 铆gy szerintem t煤l sokat nem is lehetett személyre szabottan kész眉lni. De h谩t ez csak a verseny els艖 fordul贸ja volt és mint tudjuk, minden kezdet nehéz, vagy ahogy errefelé mondj谩k 鈥 az els艖 palacsinta gomb贸cnak siker眉l鈥

 

Mai ellenfel眉nk G枚r枚gorsz谩g egy眉ttese lesz, v谩rhat贸an Dembo, Botsari, Makropoulu és Fakhiridou 枚ssze谩ll铆t谩sban 眉lnek majd asztalhoz. Azért nem volt semmi 2006-ban, Torinoban, amikor az utols贸 fordul贸ban legy艖zt眉k 艖ket, ezzel biztos铆tva 5. hely眉nket.

 

És h谩t essék sz贸 a férfi csapatr贸l is. 艕k  szintén sim谩n 3,5:0,5 ar谩nyban bizonyultak jobbnak Jord谩nia csapat谩n谩l. Mondta is reggel a jord谩n edz艖  itt a 3. emeleten a folyos贸n, hogy mekkora megtiszteltetés ez nekik, hogy a magyar csapattal j谩tszhatnak, s艖t, még k眉l枚n megeml铆tette, hogy Lék贸 Péter ellen j谩tszani mekkora 枚r枚m lesz. Nyilv谩n voltam annyira diszkrét, hogy nem vettem el t艖le a Péter elleni felkész眉lés 枚r枚mét鈥esrze mi magyarok tudtuk, hogy Lék贸 pihen majd az els艖 fordul贸ban.

Sz贸val Berkes Fec贸 és Polg谩r Jutka nagyon hamar nyertek, azt谩n k枚vette 艖ket 鈥濧lma鈥 is. Amikor én l谩ttam az 谩ll谩s谩t nekem stratégiailag nyer艖nek t疟nt, kir谩lyindiai szerkezet és a fehér sz铆n疟 fut贸k lecserélve. Egyed眉l Balogh Csabi hullajtott el egy fél pontot, van az 煤gy, hogy nem siker眉l megverni egy gyengébb él艖s ellenfelet feketével.

 

Azért egy dolgot elirigylek a fi煤kt贸l. Mai ellenfel眉k Argent铆na lesz. No persze ha az él艖pontokat nézz眉k, ott is 2600-2580-as j谩tékosok 眉lnek, akik azért egy谩ltal谩n nem pancserok. 脕m 煤gy érzem, hogy a g枚r枚g n艖k tal谩n veszélyesebbek. Mindenestre ha net谩n falovat aj谩ndékozn谩nak, azt nem fogadjuk el鈥

 

Érdekes volt tegnap l谩tni, hogy az indiai csapat edz艖je maga Romanyisin ukr谩n nagymester, valamint felfigyeltem r谩, hogy sok j谩tékos névre sz贸l贸 mezt visel. Ilyet l谩ttam péld谩ul Kamsky, Stellwagen, Harika stb. feiratokkal. Kamsky persze k枚nnyen felismerhet艖 jellegzetes ford铆tva felvett baseball sapk谩j谩r贸l. M谩sik furcsas谩g, b谩r van benne realit谩s, hogy a n艖i vil谩gbajnok Kosztenyuk az orosz n艖i csapatban a m谩sodik t谩bl谩n j谩tszik, de h谩t mit lehet tenni, Koszincev谩nak t枚bb az él艖je.

 

A svédasztal meg nagyon-nagyon b艖séges, ebb艖l el艖bb-ut贸bb baj is lehet. Ha ez 铆gy folytat贸dik, nem lesz k枚nny疟 nagyobb méret疟 枚lt枚nyt vennem. Persze a l谩nyok k枚z眉l néh谩nyan a mostan谩ban divatos 煤gynevezett 鈥瀙aleolit鈥 étrendet k枚vetik, 艖k nem fognak elh铆zni鈥



posted by ADMIN | 9:54 | Olimpia!

comments (0)




post comment

your name*

email address*

comments*

verification code*
 




Horv谩th J贸zsef nagymester vagyok.

A blog c茅lja, hogy  min茅l t枚bb inform谩ci贸t osszak meg az 茅rdekl艖d艖kkel..





RSS






admin*




"));