Zalaegerszegi Csuti Antal Hydrocomp Sport Klub

TUESDAY, SEPTEMBER 21, 2010


Skócia és Jordánia ellen kezdünk!Aki ott volt 1998-ban az elisztai sakkolimpián, megtapasztalhatta, hogy még egy ilyen rangos sakkesemény is késhet (akkor még nem készült el időre a versenyterem, így egy nappal később kezdtünk csak…). Mindenféle hírek röppentek fel ugyanis azzal kapcsolatban, hogy az idei Hanti-Manszijszk-i sakkolimpián is lehetnek hasonló gondok.

A valóság ezzel szemben az, hogy itt minden a legnagyobb rendben van. Az étkezésekkor hatalmas svédasztal vár minket, a szállásunk kiváló, a szobák tágasak. Igazából megszálltuk a 3. emeletet az Olimpijszkaja hotelben, egyedül Lékó Péter lakik a 6. emeleten. Furcsa érzés itt lenni Szibériában a hantik és mansik földjén ( a wikipédia szerint 12 ezer hanti és 3 ezer mansi él már csak) és még farkasordító hideg sincs. Nemcsak a szállással és az étkezéssel, de a szervezéssel is elégedettek lehetünk, minden olajozottan megy. Na persze könnyű, ha a föld mélye errefelé rengeteg olajat rejt…

Megvolt tegnap a technikai értekezlet is, ez hagyományosan rosszul volt szervezve, nagy fejetlenség uralkodott, szerencsére másfél óra alatt vége volt az egésznek (mert kezdődött a hivatalos olimpiai megnyitó). A technikain megtudhattuk, hogy az utolsó 4 fordulóban igenis lesz (szúrópróbaszerű) doppingvizsgálat, megint érvényben lesz a „0 perces szabály” (vagyis nem lehet késni egy percet sem, mert az játszmavesztéssel jár). Persze ha a késés a versenyzőket a fordulóra szállító busz hibájából történne a késés, az nem számít majd késének. A versenyterem egy impozáns sportcsarnokban kapott helyet, a bejáratnál biztonsági kapukon kell majd áthaladni.

Kissé furcsállottuk, hogy a férfiak mezőnyében a csapat közül nem kevesebb, mint 5(!) orosz csapat nevezett. Ebből az öt csapatból igazából 3 csapat lehet majd veszélyes a mieinkre nézve, két csapat megelőzi a startlistán a magyar csapatot. A hölgyeknél csak 3 orosz csapat indul, itt is az első két orosz csapat megelőzi a mieinket. Amúgy a férfiak csoportját hivatalosan „open section”-nek, vagyis nyílt versenynek nevezik errefelé, tehát ott hölgyek is játszhatnak, ám a hölgyek csoportjában természetesen nem ülhetnek asztalhoz férfiak.

 

Az első fordulóban a fiúk Jordánia, a lányok pedig Skócia ellen kezdenek. A csapatösszeállítást a kapitányoknak reggel 9 és 9.30 között kell leadniuk a hotelben és a tábla szerinti párosítás először majd az interneten lesz látható, kb. 10 órakor. Bár tegnap volt egy kis csúszás, az éjfélre ígért párosítás (vagyis hogy melyik csapat ellen játszunk) 0.40-re lett csak meg. Az időről még annyit, hogy itt 4 órával előbb járnak az órák, mint Magyarországon, itt most reggel 8 óra van (otthon még csak hajnali 4), amikor e sorokat írom.

 

És azért valami titkot, valami bizalmasat is hadd írjak az Olvasóknak. Az első fordulóban a férfiaknál Horváth Tamás kapitány Lékó Pétert pihenteti, míg a lányoknál Rudolf Anna kap szabadságot, de csak egy napra, mert másnap ő biztosan játszik a válogatottban. 


Megnyitón készült:

posted by ADMIN | 20:28 | Olimpia!

comments (0)
post comment

your name*

email address*

comments*

verification code*
 
Horváth József nagymester vagyok.

A blog célja, hogy  minél több információt osszak meg az érdeklődőkkel..

RSS


admin*
"));