Zalaegerszegi Csuti Antal Hydrocomp Sport Klub

SATURDAY, OCTOBER 31, 2009


Háborúban hallgatnak a múzsák!Háborúban hallgatnak a múzsák, ahogy szokták mondani, nos bizony harci esemény volt annak a hátterében, hogy egy darabig halk voltam. Lent voltam ugyanis Miskolcon (keddtől péntekig) az országos ifi csébén, ahol a Csuti-csapat mellett edzősködtem, jobban mondva egyéni tanítványaimat láttam el kisebb-nagyobb felkészülési tanáccsal. Végeredményben Juhász Kristóf [Csuti] (aki végig élőnyerésben volt) -0.01, Kabai Zsuzsanna [Pénzügyőr] +0.54, Korpa Bence [EMSE] -0.51, Gledura Benjámin [Kazincbarcika] +0,51 –et hozott, legalábbis a számok tükrében ez volt az eredményük. A verseny a Paks és a Decs csapatának csatáját hozta az első helyért, végeredményben az első kiemelt paksiak végeztek az élen., igaz, hogy csak egy fél pont előnnyel. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott Balog Imi (volt MGKSI-s növendék), aki 8-ból 8 pontot ért el az éltáblán és közben még Prohászka Petit is legyőzte.

A Csuti eredményét megítélve – igazából csak Rapport Ricsi játszott komoly, minőségi sakkot, nemcsak azért, mert több, mint 15 élőt nyert, hanem azért is, mert legyőzte Prohászkát (2 éve „Prohi” még nálunk volt, aztán valahogy hirtelen kereket oldott, ráadásul a Nagykanizsa irányába, ami miatt nem kapott a Csutiban piros pontot…) és az utolsó fordulóban legyőzte Papp Gyulát is! Juhász Kristóf átlagosnál jobb formát mutatott, ám a 3. fordulóban Varga Klári ellen egy egyszerűen kiszámítható és simán nyerő gyalogvégjátékban kidobott egy nagyon fontos fél pontot az ablakon. Utána jó és kevésbé jó remik következtek, majd sajnos az utolsó fordulóban becsúszott egy vereség, ami elvitte az addig összekuporgatott élőpontokat. Figyelnie kell Papp Petrának is, hiszen az utóbbi időben szárnyaló szegedi lány ezúttal a régi és alacsony 2192-es élőjéből vesztett, igaz, hogy nagyon keveset. De hát ezeket a jeleket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Emlékszem, hogy például 2 éve Zalakaroson Mihók Olivér is még a „régi”, vagyis alacsony élőjéből bukott, aztán utána kiderült, hogy az „új” és magas élőjét meg egyszerűen nem játssza meg a gyerek (ő meg a Makó csapatához került, de előbb a Nagykanizsánál volt 1 évet) és most szépen lassan kezd csak visszakapaszkodni arra a 2400-as szintre, amit akkor elért. Igaz viszont az is hogy Petra játékában itt sokkal több volt, az utolsó partiban sima nyerést hagyott ki, amit a helyszínen jelen lévő Pintér nagymester (jó az öreg a háznál) azonnal meglátott. Bubits Bence amilyen jól indult, olyan rosszul fejezte be, ő ennél azért sokkal jobban küzdött a korcsoportos bajnokságon például. Németh András jól hozta a pontokat, a fontos utolsó partiban nagyon extrém változattal (1.e4 c5 2.Hc3 Hc6 3.g4) tudott győzni Vince Viola ellen.
Nagy Kristóf alig játszott, két partiból fél pontot szerzett, bár éppen a Paks ellen jól állt. Bödöcs Ricsi még nagyon kicsi, a lelkes kissrácnak még sokat kell tanulnia.

„Kollégáim”, Horváth Gyula és Csiszár Csaba korrektül végezték a munkájukat. Sajnos a pénzszűke éreztette hatását, mert vacsorára például nem futotta egy italra a Csuti-költségvetésből…Amúgy a rendezés profi volt, a fordulónkénti 90 parti már nagyon hamar felkerült a netre, lehetett készülni. Kicsit viszont lehangoló volt az, hogy lényegében egy kaszárnyában kellett megszállnunk. Ilyenkor elgondolkodik az ember, hogy Budapesten miért nem tud senki egy alkalmas helyszínt találni. Mert ugye azért Zalaegerszegről odavergődni Miskolcra az már egy kicsit macerás.

Közben meg véget ért a csapat EB Újvidéken. A csajok az utolsó fordulóban hatalmas arányban (3,5-0,5) győzték le Bulgáriát, így nagyot léptek előre a táblázatban. Végül is tisztességesen helytálltak, a tizedik hely nem rossz. Éremre, vagy komolyabb helyezésre ezúttal nem is volt esély, de hát egy „lefejezett” csapattal - Hoang Trang és főleg Mádl Ildikó nélkül - még az én kapitányi rutinommal sem lehetett volna sokkal jobban szerepelni. Rudolf Anna nyerte a legtöbb élőt a második táblán, ami szép eredmény, de Gara Anita is jól nyomta, ő is csaknem 10 élőt tett a szatyorba. Egyedül talán Gara Tícia játszott kicsit halványabban. Vajda Szidi és Lakos Nikoletta körülbelül a számszerűen elvárható teljesítményt hozták.

A fiúk is hozták a papírformát, nyolcadikok lettek. Almási Zolinak nagyon megy mostanában, holnaptól (november elsején jön ki az újabb FIDE-lista) már 2700 feletti játékos lesz (!!!gratulálunk, ez azért nem mindennapi bravúr a magyar sakkozás történetében). És Újvidéken is kiváló első táblás volt, kb. 6 élőt nyert (ezen a szinten lehetetlen pl. 30-at nyerni egy versenyen). Berkes Fecó sem játszott rosszul (-2.4), kár, hogy a 8. fordulóban vesztett. Balogh Csabi ismét elindult felfelé (+6.1). A két Csuti-s játékosra sem lehetett különösebb panasz – amit Gyimesi Zoli elvesztett (-4.8), azt Ruck Robi visszanyerte (+4.4). Ezek persze csak a karosszékből beszerezhető gyors információk. Nyilván aki jelen volt a csatatéren, az sokkal árnyaltabban látja a dolgokat és minden bizonnyal tud belső infókat is, ami nem feltétlenül jön át a neten.

Ma reggel meg indul 10-kor az OKISZ Kupa, öcsémmel vállvetve nyomjuk majd. 
posted by ADMIN | 9:29 | Az Európa Bajnokság!

comments (0)
post comment

your name*

email address*

comments*

verification code*
 
Horváth József nagymester vagyok.

A blog célja, hogy  minél több információt osszak meg az érdeklődőkkel..

RSS


admin*
"));