Zalaegerszegi Csuti Antal Hydrocomp Sport Klub

A "legek" versenye Zalakaroson - Kettős magyar győzelem, Medvegy és Grószpéter az élenSok szempontból a „legek” versenye volt az idei évi, 27. alkalommal megrendezett Zalakarosi Sakkfesztivál.

A versenysorozat során most érkezett a legtöbb nevezés, 102 játékos ült asztalhoz az „A”-csoportban, a „B”-versenyen 44-en indultak. A 2008. május 22. és május 30. között megrendezésre került viadalon 18 ország versenyzői ültek asztalhoz, köztük 15 nemzetközi nagymester.  

A hagyományosan Zalakaroson induló törzsgárda mellett ezúttal Azerbajdzsánból, Új-Zélandról, Vietnamból és Kínából is érkeztek játékosok.

A verseny főrendezője, a mindig fáradhatatlan Horváth Tamás nemzetközi mester (civilben az idén hatszoros bajnokcsapat Csuti-Hydrocomp SK csapatának egyik legjobb pontszerzője 8-ból 6,5 ponttal) idén gáláns gesztust tett – rendkívül kedvező feltételekkel hívta meg az MGKSI (Maróczy Géza Központi Sakkiskola) növendékeit a versenyre. A fiatalok ki is használták a lehetőséget és rengeteg élőpontot zsákmányoltak a versenyen. Előzetesen csak annyit, hogy két szegedi illetőségű MGKSI-s, Csirik András 30 élőt, Tésik Csaba meg 50 élőt nyert a szokatlanul erős openen.Mint minden open, az idei, karosi torna is bővelkedett meglepetésekben. A rajtnál sokan a bolgár Chatalbashevet tartották esélyesnek, neki volt egyedül 2600 feletti Élő-pontja (2605), de a korábbi többszörös győztes orosz Csernyisov (2550) is fő esélyesnek számított. Mit sem törődött a papírformával két magyar játékos, Medvegy Zoltán (2512) és Grószpéter Attila (2539), akik veretlenül játszották végig a viadalt és öt gyözelem mellett 4 döntetlennel (7 ponttal) holtversenyben futottak a célba. Medvegy Zoli hamar az élre vágott, 4-ből 3,5 ponttal, később 6-ból 5.5 ponttal vezetett a tabellán. Grószpéter Attila 6-ból 5 ponttal indult és az utolsó fordulóban nyernie kellett a holtversenyes elsőséghez. Meglepetésnek tartom az azeri Guliyev (2542) rossz játékát, ő mintegy 25 Élőt ajándékozott a mezőnynek. Még ha nem is volt csúcsformában Guliyev, akkor is szép teljesítménynek értékelhetjük Mádl Ildikó és Gara Anita győzelmét a rutinos nagymester ellen. Láthatólag jól haladnak női éljátékosaink az idei drezdai sakkolimpiai előtti felkészüléssel.

A két legeredményesebb hölgyjátékosnak a záróünnepségen Sebessy László képkereskedő Úr, két szép festményt ajándékozott. Bokros Albert is végig az élcsoportban haladt, mindössze fél ponttal maradt el a nagymesteri normától, viszont teljesítette a nemzetközi mesteri normát Frink Ferenc (2173).

Érdekes színfoltja volt a versenynek a kínai Gao Rui (2139), aki a végére kicsit visszaesett és „csak” 2419-es élőteljesítményt ért el. Szintén esélyes volt a nagymesteri normára a kínai Liu Qingnan, ám őt furcsa „baleset” érte, elaludt(!) a döntő, reggeli utolsó fordulóról. A versenyen az első hat táblát élőben szurkolhattuk végig az internet segítségével és ezúttal a versenynek hivatalos weboldal is volt – a www.csutisk.hu


Végül illendő megköszönni a verseny nagyvonalú támogatóinak a segítséget – Szirtes Lajos Polgármester Úrnak, valamint Zalakaros Városának és Önkormányzatának, a Zalakaros Spa Hotelnek, valamint a Men Dan Hotelnek és a Fly Balatonnak(Sármelléki repülőtér).

Az "A"-csoport végeredménye: itt elérhetőA "B"-versenyt, ahol 2100 Élő határ alatt indulhattak a versenyzők, a fiatal szombathelyi Németh Dénes nyerte 8(!) ponttal a rutinos Hagymási János (7,5) és a 6,5 pontos Bali Eszter előtt.


És végezetül egy rövid áttekintés arról, hogyan szerepeltek az MGKSI játékosai - élőteljesítmény sorrendjében. Svájci rendszerű versenyen a valós eredményt - véleményem szerint - ez adja, ez objektívebb szakmai mérőszámnak tekinthető, mint az összpontszám:


1.   Csirik András             2371

2.   Tésik Csaba               2336

3.   Rapport Richárd        2285

4.   Fehér Ádám               2245

5.   Szabó Bence             2243

6.   Juhász Kristóf            2194

7.   Lóránd Norbert          2178

8.   Papp Petra                 2111

9.   Tanács Anna              2054

10. Szentmiháyli Dávid    1979

11. Straubinger Dániel    1979


És a "B" csoportban versenyzett Zsipi Alex Márk 2047


Az "B"-csoport végeredménye: itt elérhetőA beszámolót Horváth József, alias Csepe Lee készítette
A Zalakarosi bajnokság első három helyezettje :Grószpéter Attila , Medvegy Zoltán és Chatalbashev Boris